понедељак, 20. јануар 2014.

Turski pide

Potrebni sastojci:

za testo: 4 šolje belog brašna
1 kvasac, so, šećer, voda
za nadev: 350g mlevenog junećeg mesa, 1 paradajz ili paradajz pelat, 1 crni luk srednje veličine, vegeta, ljuta paprika sveža
Puter ili bilo koji margarin i jedno jaje, malo sira po želji (edamer ili nešto slično)

Priprema testa:

U veću posudu staviti brašno, dodati soli i malo šećera. U 2 dcl mlake vode razmutiti 3/4 kvasca i dodati u brašno. Mesiti da bude meko, po potrebi dodati još malo vode ili brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplo oko 45 min da odstoji.

Priprema nadeva:

Dok se testo odmara, u blenderu usitnite luk i paradajz (ako je svež paradajz), dodati meso, začine

Kada je testo naraslo, podelite na jufkice (otprilike 4 do 5 komada), i razvucite u oblik čamca kao što je prikazano na slici dole:
Zatim dodajte nadev i oblikujte testo u čamac i malo podvrnite ivice:
Pripremite tepsiju tako što ćete posuti malo brašna, ili nauljiti, ili koristite papir za pečenje. 
Na nadev poređajte ljutu papričicu iseckanu na kolutove.
Staviti pide u zagrejanu rernu na 220 stepeni c, posle 5 do 7 minuta izvadite napolje i prelijte mestimično sa prethodno umućenim jajetom, pospite i izrendan sir. Vratite u rernu na još maksimum 5 do 7 minuta. Kada se sir otopi a testo lepo porumeni sa strane znaćete da je pide gotov.
Izvadite iz tepsije i odmah stavite sledeću koju ste pripremili u međuvremenu.
Sa margarinom ili puterom premažite ivice pide.
Služiti sa jogurtom ili ajranom.
Što bi turci rekli Afiyet olsun! Prijatno i uživajte!



Нема коментара:

Постави коментар